De omvang van brievenbusfirma’s in Nederland is in 2013 opnieuw toegenomen. Dit soort firma’s vormen een belangrijke schakel in het internationale debat over belastingontwijking door grote bedrijven.

Het balanstotaal van Nederlandse Bijzondere Financiële Instellingen (BFI’s), ook wel brievenbusfirma’s of schakelvennootschappen genoemd, is in 2013 toegenomen met 156 miljard euro tot 3545 miljard euro. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

BFI’s zijn dochtermaatschappijen van buitenlandse multinationals die een functie vervullen in de grensoverschrijdende geldstromen van deze multinationals. Zij vestigen zich in Nederland, maar ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg, omdat dat fiscaal aantrekkelijk is.

De toename van het balanstotaal in 2013 komt neer op 5 procent en is daarmee lager dan in 2011 en 2012, toen het balanstotaal groeide met respectievelijk 10 procent en 7 procent. Dat de groei vorig jaar op een lager niveau lag, komt volgens DNB vooral door verhuizingen van BFI’s naar het buitenland.

Europa wil meer weten over Nederlandse belastingdeals

De Europese Commissie wil van alle EU-landen weten of zij belastingafspraken hebben gemaakt met individuele bedrijven, en zo ja met welke, zo maakte eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging medio december bekend.

Brussel vermoedt dat de afspraken die sommige lidstaten hebben gemaakt met multinationals neerkomen op staatssteun. Om te kunnen vaststellen of de concurrentie wordt verstoord door “selectieve belastingvoordelen” is volgens Vestager een volledig beeld nodig van de belastingpraktijken in de EU.

Behalve Nederland, waarvan belastingafspraken met koffieketen Starbucks onder de loep liggen, heeft Brussel tot dusver ook Ierland en Luxemburg op de vingers getikt. In het geval van Ierland gaat het om afspraken met computergigant Apple; bij Luxemburg om deals met automobielfabrikant Fiat en onlinewinkel Amazon.

Het Europees Parlement stuurt een delegatie naar Nederland om omstreden belastingafspraken met internationale bedrijven te bekijken. Het bezoek is voor begin februari gepland. De EU-parlementariërs hopen op gesprekken met ministers, leden van de Tweede Kamer en deskundigen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl